Tack!
Utställningsturnén för Utvalt i Skåne 2018 är nu avslutad. 
Vi riktar ett stort tack till alla medverkande och till alla besökare.
 
Projektet arbetar nu vidare med nästa omgång – Utvalt i Syd 2021.
Mer information finns på utvaltisyd.se.
 
 
Utvalt i Skåne på Kulturcentrum i Ronneby
Utvalt i Skåne visas nu på Kulturcentrum, Ronneby 15 juni - 1 september 2019
 
24 augusti arrangeras:
  • Kreativ workshop för barn i vuxens sällskap. Kl. 11.30-14.00
    Ingen kostnad, ingen anmälan. 
  • Föreläsning med Anne Elmdahl: Håll av, håll i, håll ut. Om handvävd textil och långsam konsumtion.
    Ingen kostnad, ingen anmälan.
 
Ett samarbete med Slöjd i Blekinge och Kultrucentrum
 
 
 
 
Vernissaget 15 juni
Stort tack alla ni som gjorde återinvigningen till en så trevlig och fin dag! 
 
 
 
 
 
 
 
Utställningen Utvalt går snart vidare till Blekinge och visas på Kulturcentrum i Ronneby under perioden 15 juni - 1 september.
 
Vernissage och invigning lördagen 15 juni
 
Program vernissage 15 juni
13.00 Invigning Annhelén Olsson, verksamhetsledare för Skånes Hemslöjdsförbund och projektledare för Utvalt i Skåne 2017-2019.
14.15 Föreläsning av Karin Auran Frankenstein och Tomas Auran om projektet MarmorUll. Instagram@auranfrankenstein, karinfrankenstein.se

MarmorUll är en del av ett pågående arbete inom vilket vi undersöker och utvecklar metoder för att ta tillvara svensk ullråvara som i dagsläget kasseras. Vi undersöker hur material genererar eller förlorar värde och vilka mekanismer som driver dessa processer. Ullen vi använder är en restprodukt från Tranås skinnberedning. Ullen blandas med kokt stärkelse och knådas till en tjock deg, massan färgas in med växtfärger. Degen pressas i formar för att sedan torkas och monteras i en träram.
Karin Auran Frankenstein och Tomas Auran tilldelades String Furniture AB:s stipendium för verket MarmorUll på 30 000 kr i samband med att utställningen Utvalt 2018 hade vernissage på Form/Design Center i Malmö.
 
 
 
Program i utställningen
Lördagen 24 augusti
11.30 - 14.00 Familjedag med Slöjd i Blekinge.
14.00 Twistin´of Sweden - handvävd inredningstextil i naturmaterial Föreläsning av Anne Elmdahl, en av tre i juryn som valde ut verken till utställningen Utvalt 2018.

Anne Elmdahl delar sin tid mellan det egna företaget Twistin´of Sweden och tjänsten på Sörmlands Museum som projektledare och butiksansvarig.Twistin´of Sweden är en textilstudio som främst arbetar med handvävd inredningstextil. I textilierna används spännande material som gummi, björkvidjor, tunnaste hampafibrer, papper och ull som ger vackra och spännande texturer. Tekniken och materialen är kärnan. Experimentlusta, envishet och genuin hantverksskicklighet är drivkrafterna. twistin.se

 
 
 
 
15 oktober 2018
 
Utställningen Utvalt visas på Trelleborgs museum
10 november - 20 januari 2019
 
Välkommen på invigning, lördag 10 november
 
kl. 12.30 utställningen invigs av Annhelén Olsson, verksamhetsledare Skånes Hemslöjdsförbund.
kl. 13.30 ”En känsla av utvaldhet” föreläsning med Johanna Rosenvist om hållbara former för skapande, hur det har varit och vad som kan bli. Johanna Rosenqvist, är Fil dr i Konstvetenskap och arbetar som lärare på Linnéuniversitetet och Konstfack.
 
Trelleborgs museum, Stortorget 1
0410 - 73 30 45
öppet tisdag-söndag kl. 12-16
trelleborg.se
 
 
 
 
 
15 juni 2018

Nu visas Utvalt i Skåne på Form /Design Center i Malmö. Utställningen står t.o.m 19 augusti. 
 
I fullpackade lokaler invigdes utställningen den 14 juni och de 29 verk som har valts ut av juryn offentliggjordes.
 
Utställarna är: 
MICHAELA IVARSDOTTER
EVA HEDBERG
ALEXANDRA NILASDOTTER
BODIL VINKE
WIVECA VOHNSEN
SOFIE HÅWI
GUNNEL LINDAHL, LIGA LAGZDINA &LONE BACH BORIUS
EVA DAVIDSSON
OLOF KOLTE
LOUISE HEDERSTRÖM & CARINA GREFMAR
LINDA ROTHSTEIN
MARIA SANDLUND
PER BRANDSTEDT
BRITTA WEBB
KARIN LINDH
SVERKER EKLUND
TAKAO MOMIYAMA
BISSA SEGERSON
JENNY EKDAHL, JOEL HERSLOW, OLA NYSTEDT, HANNA BUTLER & KARIN LINDGÅRD
NESTOR CAMPOS
DANIEL WESTER
KRISTOFER ÅBERG
LENA ÅBERG
YUKI TANGO & JONAS LARSEN
SARA MALM
BETH MOEN
TOMAS AURAN & KARIN AURAN FRANKENSTEIN
MARIA JOHANSSON
HANNA BUTLER & KARIN OLU LINDGÅRD
 
I samband med invigningen delades även de tre stipendierna ut
 
Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium tilldelas verket GuLiLo
Stipendiet delas ut till Gunnel Lindahl, Liga Lagzdina och Lone Bach Borius och verket GuLiLo; för deras visionära arbete med textilt återbruk, genom att lyfta fram omoderna textilier till en ny användning, ge dem ett nytt värde och göra dem visuellt intressanta igen. Samt inte minst, för deras arbete med att sprida detta nytänkande till ungdomar.
 

Malmö Industriförenings stipendium tilldelas verket Arvskniven
Stipendiet delas ut till Kristofer Åberg och verket Arvskniven; för ett välgjort arbete i en svår teknik och för att uppmuntra hans arbete med att hålla kunskaperna om damasksmide levande. Kniven är ergonomiskt väl utformad och har en enkel och tydlig formgivning, hållbarhetsperspektivet är starkt närvarande då bland annat närhetsprincipen påverkat materialvalet.

String Furniture AB:s stipendium tilldelas verket MarmorUll

Stipendiet tilldelas Tomas Auran och Karin Auran Frankenstein och verket MarmorUll; för ett intressant materialutvecklings projekt som är både funktionellt och variationsrikt. För användningen av ull, som skulle kastats och ge den en ny estetik och ett nytt användningsområden. Samt för att uppmuntra till fortsatt forskning i den utvecklingspotential som både materialet och tekniken innehåller.
 
 

 
 
Juni 2018
 
Välkommen till vernissage för utställningen Utvalt i Skåne 2018 den 14 juni kl 16-19 på Form/Design Center i Malmö
 
I samband med invigningen presenteras de 29 verk som har valts ut av juryn och då offentliggörs vilka konsthantverkare, slöjdare och formgivare som står bakom verken.
 
I samband med vernissagen delas också 90 000 kronor ut i form av tre stipendier á 30 000 kr från String Furniture AB, Malmö Industriförening och Skånes Hemslöjdsförbund.
 
Utvalt i Skåne 2018 är en jurybedömd vandringsutställning för handgjord form som arrangeras för andra gången: en utställning med konsthantverk, slöjd och form av hög kvalité med både överraskande och nyskapande inslag. Av 240 anmälda bidrag har 29 valts ut och bakom dessa står 37 deltagare, alla med anknytning till Skåne.
 
Utställningen visas på Form/Design center, Malmö 15 juni - 19 augusti.
Visning av utställningen: 15, 16 och 17 juni kl 14.00

Utvalt i Skåne 2018 är en vandringsutställning och den visas på följande platser:
Trelleborgs museum 10 november - 20 januari 2019.
Kulturcentrum Ronneby 15 juni - 1 september 2019. 
 
 
 
 
Mars 2018
Juryn har nu avslutat sitt arbete med urval av verk till projektet Utvalt. Av totalt 240 inskickade ansökningar har 29 verk valts ut och dessa tillsammans blir utställningen Utvalt 2018. Tre stipendiater har valts ut och de kommer att få motta sina utmärkelser i samband med vernissagen.
 
Utställningen Utvalt i Skåne - konsthantverk, slöjd och form, visas den 15 juni-19 augusti på Form/Design Center i Malmö. Vernissagen blir torsdagen den 14 juni och alla som har sökt med bidrag kommer att få en inbjudan till den. Utställningen kommer därefter att turnera i södra Sverige och avslutas på Kulturcentrum i Ronneby i september 2019.
 
Ledningsgruppen för Utvalt 2018 vill rikta ett varmt tack till alla er som har sökt. Det har kommit in så många fina ansökningar, med så mycket arbete och kunnande bakom. Det är mycket intressant och hoppfullt att få ta del av den kreativitet som finns, flera utövare är kända sedan tidigare och en del är helt nya. Det bådar gott för framtiden!
Nästa ansökningsperiod och utställning blir 2020 - 2022 och vi hoppas att vi ses igen då. Under tiden kan alla som vill följa de program som ordnas i anslutning till utställningen. Vi gör utskick, men för säkerhets skull kolla på hemsidan då och då.
 
 
 
 
Tack alla ni som har sökt till Utvalt i Skåne 2018!
 
Nu har Utvalts anmälningsplattform stängt för denna omgången. Tack alla ni som har sökt, totalt kom det in 240 ansökningar och nu arbetar juryn med ett första urval av dessa. 
 
Vad händer nu? 
Juryn väljer ca 50 verk i första omgången och dessa begär vi att få in till jurymötet i Malmö i mitten av mars. Under vecka 8 - 9 kommer vi att lämna de första beskeden till er som har sökt. 

 

 
2017 
 
 
Utvalt i Skåne bjuder in till ytterligare en föreläsning på temat
MATERIAL & TEKNIK
 
Detta är den tredje delen i Utvalts föreläsningserie där skickliga utövare delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Kvällens föreläsare är
  • Linnea Blomgren, väverska och färgare från Stockholm
  • Beth Moen slöjdare och snickarmästare från Siljansnäs
  • Louise Hederstöm, möbeldesigner från Malmö
  • Carina Grefmar, möbeltapetserare från Malmö

Under kvällen blir det information om Utvalt i Skåne, juryn, stipendierna, hemsidan och ansökningsplattformen som är öppen 1 november 2017–15 januari 2018.

Tid: onsdag 27 september 2017, kl. 17.30–ca 21.00
Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö
 
Ingen kostnad. Begränsat antal platser, anmälan krävs! Välkommen med din anmälan senast 26 september
Anmälan: via länken 
 
https://simplesignup.se/event/99791
 
LINNEA BLOMGREN 
Linnea Blomgren är vävare. Hon tog en Master i textil på Konstfack 2015, är utbildad på Handarbetets Vänner, Kawashima textile school i Kyoto samt har 7 års erfarenhet som konstväverska på Märta Måås-Fjetterström. Idag undervisar hon på Handarbetets Vänners skola samt gör unika verk för utställningar och leder workshops. Linnea arbetar med vävning och färgning och skapar sitt eget material.
”Att kombinera olika fibrers egenskaper för att kunna formas på ett specifikt sätt eller att skapa en yta att bygga rumslighet med handlar om problemlösning och kunskap. Jag försöker lyssna till materialet och dess egenskaper och på så sätt hitta fram till uttrycket”.
Föreläsningen kommer att handla om hennes materialbaserade praktik och dess process. Hur material och teknik är tydliga utgångspunkter i hennes praktik och hur de leder henne i arbetet. Ger inspiration och drivkraft att väva. 

LOUISE HEDERSTRÖM + CARINA GREFMAR = TICKA PROJECT!
Louise är möbeldesigner och verksam i Malmö. Efter examen 1998 på Beckmans School of Design i Stockholm bedriver hon numera en omfattande verksamhet som designer och medverkar regelbundet i utställningar i Sverige och internationellt samt även som lärare vid designutbildningar.
Carina är möbeltapetserare verksam i Malmö. Med speciell inriktning på moderna möbelklassiker utför Studio Carina Grefmar omklädsel av alla typer av möbler, särskilt läder- arbeten. Hon arbetar också med specialprojekt som prototyputveckling tillsammans med designers och gör hela inredningar.
”TICKA formas av restbitar av läder. Ett noga genomtänkt materialval både av miljömässiga och estetiska skäl. Inom dagens skinnberedning ratas normalt avsevärda mängder av det garvade lädret. Kraven på yttersta perfektion är så höga, minsta ojämnhet gör att det färdiga skinnet blir till restavfall. Men just det ärrade lädret med synliga märken används för TICKA. Vi tycker det är vackert. Den ärrade känslan ger objekten mer karaktär och liv”.
”Ticka project” – ett samarbete som utmanar mötet mellan hantverkoch design. 

BETH MOEN 
Beth Moen är slöjdare och snickarmästare med utbildning från Vindelns folkhögskola i Västerbotten och Capellagården på Öland. Hon har tagit gesällbrev i möbelsnickeri vid Carl Malmstensskolan i Stockholm. Sedan 1989 driver hon Norea form och snickeri i Sil- jansnäs tillsammans med AnneLi Karlsson och tar olika uppdrag inom möbelsnickeri och restaurering samt tillverkar unika produkter och bruksföremål. Beth arbetar sedan era år som huvudlärare på Slöjd och hantverk, form och kultur - Trä på Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk i Insjön.
”Jag har alltid varit fascinerad av trä och träd. Trä formas så lätt med enkla verktyg. I skogen nner jag inspiration, rekreation och meditation. Skogen är min vardag och min helg. Varje träd har sin historia och har stått på tillväxt i många år innan de hamnar i mina händer. Jag arbetar med yxa, tjäckel, skave och skölp. Jag vill att verktygen ska ge tydliga spår i de färdiga objekten”.
Beth kommer i sin föreläsning att berätta om processen kring tillverkning av de stora skå- lar som hon arbetat fram med handverktyg. Det krävs stora träd för dessa skålar som är ca en halvmeter i diameter.
 
Varmt välkommen!
 
 
 
 
Nu finns de filmade föreläsningarna från senaste inspirationsföreläsningen att se under fliken "filmer".
 
 
....................................................................................................................................................
 
 
Utvalt i Skåne bjuder in till föreläsning på temat
MATERIAL & TEKNIK
 
Vi fördjupar vi oss i två helt olika material och tekniker tillsammans med skickliga hantverkare, Michaela Ivarsdotter, kopparslagarmästare och metallkonstnär från Karlskrona och Ellen Ehk Åkesson, keramiker från Nybro. Läs mer om föreläsarna på nästa sida.
Under kvällen blir det också information om Utvalt i Skåne, juryn för 2018, stipendierna som delas ut i anslutning till utställningen och tids- planen för hösten.
 
Tid: Tisdag 13 juni 2017 kl 18.00–21.00

Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9 Malmö

Kostnad: Ingen kostnad

Begränsat antal platser, anmälan krävs!
Välkommen med din anmälan senast 12 juni.
 
 
Varmt välkommen! 

ELLEN EHK ÅKESSON 

Ellen är keramiker, bor i Nybro och arbetar med lera och glasyr på ett sätt som överraskar och förbryllar, hon gör även fantastiskt inkännande bruksgods.
” Jag kommer från skogen, den nns inom mig. I mina skulpturer berättar jag om den. Minnen från min barndoms skogsland blir ”keramiska dagdrömmar” som skapar en ny natur. Föremålen avbildar min inre upplevelse av skogen. Jag har insett att materi- alet och hantverket är helt väsentligt för mitt sätt att arbeta. Mitt konstnärliga utforskande är en dialog med materialet, jag ställer frågor och söker efter svar i de uttryck jag nner i processen. Jag tar sönder, börjar om, förvånas, nner nya vägar. Utan materialet känner jag mig blind och berättelsen ligger inlåst i mörker. Sättet jag behandlar leran på är många och det mesta som kommer ut ur ugnen är resultat av nya experiment.”

MICHAELA IVARSDOTTER

Michaela är landets enda kvinnliga kopparslagare och i hennes familj har kunskaperna förvaltats i fyra generationer ända sedan 1837.
”Jag arbetar efter egen formgivning främst med metallerna koppar, tenn och mässing. Jag arbetar utifrån samma devis som min far och läromästare Ivar Andersson: Det verkligt na, det individuellt levande kan endast handens arbete ge”.
 
Kontakt: Annhelén Olsson, verksamhetsledare Skånes Hemslöjdsförbund
 
annhelen.olsson@hemslojd.org
+46 70 211 43 93
hemslojdeniskane.se
 
 
 
 
Nu startar en ny omång av Utvalt upp. Vi börjar 2017 med att bjuda in till seminarium!
VAD INSPRIERAR DIG?
 
Tid: 23 feb 2017, kl. 17.00–19.30
Plats: Malmö Högskola, Niagara, Nordenskiöldgatan 1, Malmö
Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla. Antalet platser är begränsat. Anmälan krävs. Välkommen med din anmälan, senast 20 februari. 
Anmäl dig här:  https://simplesignup.se/event/90010

Program
Presentation av Utvalt i Skåne
 
Driva vissheten framför sig – föreläsning av Annika Wahlström. Annika Wahlström är konstnär med broderi som främsta uttrycksform. Med tråd, tyg, tid och text leker hon med känslan av information och kommunikation. Hon litar i sitt arbete till den mänskliga hjärnans fantastiska förmåga att bilda sammanhängande berättelser av den kaotiska omvärlden; förmågan att skapa mening. Hon har en bakgrund inom hemslöjden och en masterexamen från HDK vid Steneby. Nu bor och arbetar hon i Dals Långed.
 
Panelsamtal – med Sophia Lithell formgivare, Maria E Harrysson konsthantverkare och konstnär, Lisa Hilland formgivare och designer samt Krister Nilsson keramiker.
- Vad inspirerar dig?
- Hur kombinerar man ett inspirerat skapande med arbetet för det dagliga brödet?
- Hur omsätter man sin inspiration i faktiskt skapande, i produkter eller projekt?
- Hur håller man sig unik i en värld där allt är tillgängligt och trender snurrar fortare och fortare?
- Finns det en stress i att ligga på topp, att ligga steget före? Att komma med nya idéer?

Information om Utvalt i Skåne
 
Varmt välkomna! 
 
 
....................................................................................................................................................
 
2016
 
 
Turnén i siffror!
Kort sammanfattning av Utvalts turné med fri entré till samtliga visningsplatser och publika aktiviteter:
 
  • 90 000 kr i stipendier har delats ut (3 stycken á 30 000kr).
  • Drygt 44 000 besökare på de fem visningsplatserna i Sverige.
  • I Hamburg sågs utställningen av 12 200 besökare.
  • 30 publika aktiviteter, visningar, seminarier och workhops har genomförts. Drygt 2000 personer deltog i de publika programpunkterna.
 
Turnén har genererat förmedling av intresseförfrågningar som genererat utställningar, uppdrag och direkt försäljning för flera av de medverkande. Utställningsturnén och det publika programmet har genomförts med stöd av Region Skåne, sponsorer, anmälningsavgifter, samverkan med utställningsplatser och studieförbund.
 
 
 
....................................................................................................................................................
 
Just nu visas Utvalt  på Ronneby Kulturcentrum t o m 4 september. Fri entré till utställning, föredrag och prova på aktiviteter - se under program.
 
 
....................................................................................................................................................
 
Utvalt öppnade på Museum für Völkerkunde i Hamburg den 11 februari 2016 kl 18. Under den festliga invigningen talade Thorsten Pück från museet, Nina Röckle som är kulturråd på Svenska ambassaden i Berlin, samt Mari-Louise Franzén från Konsthantverkscentrum. På plats var även Sveriges honorärkonsul i Hamburg Dr. Sven I. Oksaar. Värdinnor från Visit Sweden hälsade kvällens 332 vernissagegäster välkomna.
 
 
....................................................................................................................................................
 
Utställningen öppnade på Dunkers kulturhus, Helsingborg - lördagen den 31/10, invigning kl 14.00! Utvalt fick en fin presentation med många intresserade besökare, drygt 13 000 under hela utställningsperioden!
 
 
....................................................................................................................................................
 
 
Del 3 i seminarieserien Handens jobb - om kunksapshierarki och praktiskt skapande:
Ett producent- och marknadsperspektiv
 
Tisdag 3 november 2015 på Dunkers kulturhus i Helsingborg, 17.00 - 20.30, fri entré, anmälan krävs.
 
 
Vad händer med svensk konstindustri när stora delar av den hantverksmässiga tillverkningen flyttat utomlands, vad växer fram istället? Hur påverkas marknaden - vad händer med kunskapen? En orientering kring svensk konstindustri med fokus på situationen idag och inspirerande exempel.
 
Föreläsare är Kerstin Wickman, journalist och professor em. i design- och konsthantverkshistoria och Margot Barolo, produktformgivare. I panelen Pernilla Roos, delägare Klippan Yllefabrik, Charlie Styrbjörn, designer och deltagare i Utvalt 2015, Joakim Bengtsson, från SVT Antikrundan och VD Helsingborgsauktionsverk/Lauritz.com. Moderator är Jenny Nordberg.
 
 
Programmet genomförs med stöd från Kulturnämnden i Helsingborg.
....................................................................................................................................................
 
 
Del 2 i seminarieserien Handens jobb - om kunksapshierarki och praktiskt skapande: Ett utövarperspektiv, 5 september, kl 12.30-16.00 på Tjörnedala konsthall, Simrishamn.
 
 
Vad tillför specialiserad hantverksskicklighet den konstnärliga praktiken – på vilka sätt kan den vara en drivkraft i skapandet? Vilken plats i samhället vill man som utövare inom området konsthantverk, slöjd och småskalig design ta med sitt arbete idag – hur ser man på sin roll? Två orienterande föredrag följs av ett modererat samtal.
 
Föreläsare:
Mårten Medbo,  utbildad på Konstfack keramik och glas 1986-1992, internationellt verksam sedan dess. Även konstnärlig doktorand i konsthantverk, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet.
Åsa Jungnelius,  konstnär och lektor på Konstfack inom masterprogrammet CRAFT! Knuten till Orrefors Kosta Boda AB 2007-2013
 
Paneldeltagare:
Maria E Harrysson,  konstnär utbildad vid det textila facket på Konstfack. Är aktuell som initiativtagare till det aktuella pedagogiska projektet Slöjdcraft på Form/Design Center, Malmö.
Gunilla Maria Åkesson, keramiker utbildad vid Statens Högskole for Kunsthåndverk og Design, Bergen, verksam både i Sverige och internationellt. Bor på Österlen, tidigare i Norge cirka 20 år. Medlem i ÖSKG och deltagare i Utvalt 2015.
 
Moderator:
Jenny Nordberg är industridesigner som arbetar utforskande med utgångspunkt i hållbar konsumtion och produktion samt relationen mellan det småskaliga och det massproducerade. Jenny har även genomfört en rad kartläggningar och studier när det kommer till lokal produktion och konsumtion.
 
Hålltider:
12.30 -13.00    REGISTRERING
13.00 -13.15    Inledning: Utvalt och Jenny Nordberg
13.15 - 14.00   Mårten Medbo    
14.00 -14.45    Åsa Jungnelius
15 minuter paus   
15.00 - 15.15   Paneldeltagare introducerar sig
15.15 - 16.00   Modererat samtal.
16.00 - 17.00   Paus med möjlighet till förbeställd mat - görs i samband med anmälan!
17.00 -19.00    Invigning och vernissage, mingel på gården
 
....................................................................................................................................................
 
18 juni:
Nu har utställningen Utvalt haft vernissage på Form/Design Center i Malmö.
Kvällen blev festlig med många gäster. Tre stipendier på 30 000 kr vardera delades ut. Det vilade en spänd förväntan över vilka deltagare som ingick i utställningen och vilka tre stipendiater bland dem som utsetts. Bakom stipendierna står Skånes Hemslöjdsförbundsstipendium, Malmö Industriförening och String Furniture AB. I utställningen finns 24 verk av 49 personer med olika ålder, bakgrund och utgångspunkt för sitt skapande. En del är yrkesverksamma och etablerade sedan länge, andra har aldrig tidigare deltagit i en större utställning med sitt arbete. Utställningen kan ses på Form/ Design Center t o m den 23 augusti. Därefter turnerar den vidare under drygt ett år.
 
 
....................................................................................................................................................

18 juni:
Utställningen öppnar för allmänheten!
....................................................................................................................................................
 
17 juni:
Utvalt seminarium del 1: kl 12.30 -16.00 på Malmö stadsbibliotek.
Vernissage kl 17.00 på F/DC
Kostnadsfritt men kräver föranmälan. När första seminariet är genomfört släpps anmälningslänk till nästa seminarium, o s v.
 
Del 1: Ett samhällsperspektiv
Vilken plats har praktisk kunskap och hantverksdrivet skapande i dagens och morgondagens samhälle? Två orienterande föredrag följs av ett modererat samtal.
 
Föreläsare:
Bi Puranen är generalsekreterare vid World Values Survey, docent i ekonomisk historia och forskare vid Institutet för framtidsstudier. Hon är engagerad i frågan om samhällets- och den svenska skolans kunskapsutveckling. Bi Puranen har tidigare varit styrelseledamot i Konstfacks styrelse och har ett intresse för hantverk och praktiskt skapande.
 
Cilla Robach är designhistoriker och rektor för Beckmans Designhögskola sedan 2013. Cilla Robach har tidigare publicerat flera böcker och producerat utställningar; doktorsavhandlingen Formens frigörelse och utställningarna Konceptdesign och Slow Art under hennes tid som intendent på Nationalmuseum.
 
Paneldeltagare:
Friedrike Roedenbeck är kanslichef för Nämnden för hemslöjdsfrågor, tidigare VD för Iris Hantverk och utbildad hemslöjdskonsulent.
Petter Thörne är uppmärksammad designer och en av initiativtagarna till gruppen FORMA, ett socialt inriktat skaparkollektiv med bas i Malmö och Lund där praktiskt och konstnärligt skapande används för integration och samhällsgemenskap.
Olof Kolte är designer med stort fokus på hållbar utveckling samt arbetar som lärare och forskare inom Lunds Universitet, Industridesignskolan, LTH.
 
Sammanhållande moderator under seminarieserien:
Jenny Nordberg är industridesigner som arbetar utforskande med utgångspunkt i hållbar konsumtion och produktion samt relationen mellan det småskaliga och det massproducerade. Jenny har även genomfört en rad kartläggningar och studier när det kommer till lokal produktion och konsumtion.
 
Plats: Malmö Stadsbibliotek, Röda rummet, Kung Oscars väg 11, Malmö.
Program:
12.30 -13.00           REGISTRERING, Röda rummet, Malmö stadsbibliotek
13.00 -13.15           Inledning: Utvalt och Jenny Nordberg
13.15 - 14.00          Bi Puranen              
14.00 -14.45           Cilla Robach
15 minuter paus   
15.00 - 15.15          Paneldeltagarna introducerar sig.
15.15 - 16.00          Modererat samtal tillsammans med publiken.
16.00 - 17.00          Paus och förflyttning till Form/Design Center om man deltar i invigningen.
17.00 -19.00           Invigning och vernissage av Utvalt på Form/Design Center, plan 1 med mingel på gården.
....................................................................................................................................................
 
16 -17 mars:
Jurymöte på Form Design Center i Malmö
Av de 45 bidrag som gick vidare för gemensam bedömning har juryn valt ut de 24 bidrag som kommer att ingå i utställningen. Juryn som bestod av Mårten Medbo, Anna Åhlin, Katja Petterson summerar här sitt arbete med en hälsning till alla som sökte:
"Det är mycket glädjande att så många sökt till Utvalt och vi i juryn är tagna av kraften och rikedomen i de uttryck vi mötts av. Kvaliteten på bidragen har genomgående varit hög. Bland de sökande har alla typer av utövare funnits representerade, alla med den gemensamma övertygelsen att hantverk bär mening. Vår uppgift har inte varit lätt då så många har känt sig kallade men så få till slut blivit utvalda. Vi hoppas att vi genom vårt arbete lyckats spegla den bredd ni som sökt representerar. Vi tackar er alla för era fantastiska bidrag och tror och hoppas att ni alla fortsätter att visa fram kraften i det handgjorda."
 
Vi tackar juryn för Utvalt 2015 - och framförallt tackar vi alla er som sökt och visat fram så många oerhört imponerande bidrag.
 
 
 
....................................................................................................................................................
 
2015 15 februari:
Ansökan stängde - nära 400 bidrag anmäldes till Utvalt.
 
....................................................................................................................................................
 
2015 januari:
Utvalt får ett tredje stipendium - 30 000 från String Furniture AB
 
....................................................................................................................................................
 
Förberedelserna inför ansökan pågick under hela 2014.
 
27 november 2014:
I anslutning till projektet Utvalt anordnas ytterligare ett inspirationsföreläsningar med tema Återbruk.
Medverkande: Jenny Nordberg, Prövande produktion och Lars Peterson, Håller återbruket? Konsthantverkscentrum informerar om Utvalt och svarar på frågor.
Ansökan till Utvalt är öppen!
Tid: torsdagen den 27/11, klockan 18.30 - 21.00
Plats: Dunkers Kulturhus i Helsingborg.
Seminariet är kostnadsfritt, men anmälan krävs via länken:
 
 
Två föredrag om Återbruk den 27 november på Dunkers Kulturhus.
 
....................................................................................................................................................
 
15 november 2014:
Ansökningsformuläret öppet!
Du kan söka till Utvalt under perioden 15 november - 15 februari.
Vamt välkommen med din ansökan!

....................................................................................................................................................
 

Inspireras av folkkonsten!
Titta in på Digitalt museum och låt dig förundras och inspireras. Arbetet med att digitalisera samlingarna med uttrycksfulla föremål från tidigare generationers kreativa hantverk pågår för fullt. Har du frågor, kontakta gärna Åsa Stentoft som arbetar med det treåriga projektet Framtiden för Hemslöjdens samlingar Skåne: asa.stentorft@hemslojd.org
 
....................................................................................................................................................
 
4 september 2014:
Informationsträff och inbjudan till Utvalt för "nya nätverk", Yallatrappan med flera.
kl 16-17.30, Suellska villan, Barkgatan15, Malmö.
 
....................................................................................................................................................
 
9 juni 2014:
Inspirationsseminarium med fokus på handgjord form på Form/Design Center, Malmö.
Måndag den 9 juni 16.00 - 19.00
The Future is Handmade har som utgångspunkt att unga formgivare i hela Europa återvänder till hantverket. En trend som visar sig genom att man både arbetar för hand och/eller refererar till olika former av traditionella hantverk samt att man gör hantverk av industriella produktionsformer. Istället för utslätade serietillverkade produkter skapas unika verk anpassade till dagens individualistiska konsumenter.
Obs: Vissa delar av seminariet hålls på engelska.
Begränsat antal platser, anmälan krävs! Kostnad: ingen
 
....................................................................................................................................................
 
25 mars 2014:
Funderar du på hur det skulle vara att jobba i ett samarbetsprojekt?
Vill du skapa nya kontakter och är nyfiken på andras projekt och idéer? Utvalt bjuder in till ett inspirationsseminarium följt av en mingelkväll där man kan visa sin portfolio, diskutera olika material, kunskap, teknik och arbetsmetoder. Formgivaren Jenny Ekdahl inleder kvällen och delar med sig av sin erfarenhet av hur det kan fungera att påbörja projekt och hitta rätt riktning samt saker som är bra att tänka igenom.
Tid: Tisdag 25.3 kl 17.30 – 19.30
Plats: Form/Design Center på Johan P, Hjulhamnsgatan 5, Malmö
Medverkan under kvällen är kostnadsfri. Anmälan krävs senast 20 mars http://simplesignup.se/event/41528
 
....................................................................................................................................................
 
23 februari 2014:
Seminarium på Trelleborgs museum söndagen den 23 februari 12.00 - 16.00
Ett seminarium där folkkonsten lyfts fram som en resurs för kreativt skapande, en mönsterbank och en skattkista att ösa inspiration och kunskap ur - oavsett vilket material eller vilken teknik man arbetar med. Seminariet vänder sig till dig som arbetar med konsthantverk, slöjd eller inom formområdet och det är en del av den programverksamhet som anordnas i anslutning till projektet UTVALT. Medverkande: Ladislav Kosa, grafisk formgivare, David Krantz, konstnär, Sara Granér, Hanna Stenman, serieskapare och Sussi Täck, konstnär, Kalle Forss, hemslöjdskonsulent. Samtidigt visas på Trelleborgs museum, utställningen Med nya ögon - 22 tolkningar av yllebroderier som är producerad av Skånes Hemslöjdsförbund. Utställningen visar olika kreatörers tolkningar av det traditionella skånska yllebroderiet.
 
 
 
....................................................................................................................................................
 
22 januari 2014:
Fördjupa dig i ditt drömprojekt! Utvalt startar 2014 med inbjudan till ett seminarium
Projektet Utvalt startar med ett seminarium lett av Cilla Robach, fil dr och rektor Beckmans Designhögskola. Hon föreläser om dagens konsthantverksscen och betydelsen av det handgjorda föremålet. Föreläsningen följs av ett modererat panelsamtal på temat kreativitet, drivkraft och utmaningar: Hur väljer man sin idé och vad kännetecknar ett drömprojekt?  Vilka gränser finns att jobba med när man driver sitt arbete vidare? När blir ett projekt intressant och bra?
Seminariet avslutas med information om projektet Utvalt 2015 – ansökan, utställningsturné, kommande aktiviteter, med möjlighet att ställa frågor.
 
 
Utvalts kickoff den 22 januari lockade närmare 400 anmälda deltagare till Orkanen, Malmö Högskola. Kvällen rymde information om projektet Utvalt, föreläsning av Cilla Robach, presentationer och efterföljande samtal med panelen: Ulrika Swärd, Anette Lundin, Jenny Ekdahl och Carsten Nilsson.
 
....................................................................................................................................................