Aktuellt

Utvalt i Syd på Kulturgatan i Bodafors

Under hela sommaren, 11 juni – 18 september, visas Utvalt på Kulturgatan i Bodafors. Den gamla magasinsbyggnaden vid järnvägen har rustats upp och försetts med en fin tillbyggnad för fler utställningar. Samtidigt med Utvalt visas utställningen TRÄ ART I kvarteret finns också bagarbod, bokhandel och intarsiaverkstad – en plats väl värd en utflykt för att se Utvalt innan turnén tar slut.

Utvalt i Syd på Tomelilla konsthall

Det fjärde stoppet på turnén är Tomelilla konsthall där utställningen visas mellan den 22 januari och den 27 februari. I filmklippet, producerat av Tomellilla konsthall inför öppningen, presenteras utställningen av koordinator Maria Vieweg från Form/Design Center.

Läs mer hos tomelilla.se

Utvalt i Syd på LUX i Östersund

Nästa stopp för Utvalt i Syd är på LUX i Östersund!

Förhandsvisning fredag 3 december kl.18 för medlemmar i JLK och Svensk Form. Curator Maria Vieweg från Form/Design Center Malmö närvarar. Vi får också träffa en av utställarna, konstnären Takao Momiyama, som kvällen till ära finns på plats för att berätta mer om sitt verk och det tidskrävande sömnadsarbete Sashiko, att sy och laga för hand, att inte slösa ”mottanai”

Utställningen visas i fram till 7 januari 2022. Fri entré och tillgängligt för alla!

Mer info och öppettider hittar du här ››

Utvalt i Syd i Ronneby!

Nu har Utvalt i Syd tagit sig till Kulturcentrum Ronneby Konsthall! Utställningen visas i fram till 31 oktober för att därefter vandra vidare till Östersund, Tomelilla och Bodafors där turnén avslutas 18 september 2022.

 

Mer info och öppettider hittar du här ››

Utställningen på Form/Design Center har öppnat!

Årets utställning visar 27 verk av lika många utövare. Juryn har bland de 375 inkomna ansökningarna valt dessa utifrån följande kriterier: ”ny tillämpning och idéens bärkraft. Hantverksskicklighet, utförande och tradition samt föremålets förmåga att kommentera, dess utstrålning och egenart”. Samtliga uppfylls väl av verken i utställningen, välkommen att ta del av dem här››

Ansökningsperioden avslutad

Ansökningsperioden är nu avslutad och juryns arbete har tagit vid. Intresset har varit stort och vi har tagit emot en mängd ansökningar. Besked om vilka verk juryn vill se vid jurymötet i mars lämnas under vecka 7.

Stort tack till alla er som skickat in bidrag!

Ansökan är öppen!

Ansökan är öppen mellan 1 november 2020 och 15 januari 2021. All information om vem som kan söka och hur hittar du här ››

Juryns första urval görs digitalt under februari månad då de väljer ut ett 50-tal bidrag som de vill se vid det andra jurymötet som hålls i Malmö i mars.

Utställningen öppnar den 16 juni på Form/Design Center för att därefter vandra vidare till Ronneby, Östersund, Tomelilla och Bodafors under 2021 och 2022

Välkommen med din ansökan!

LIVESÄNDNING: Föreläsning med Katarina Evans

I samband med att ansökan till Utvalt i Syd 2021 öppnar bjuder vi in Katarina Evans, mästare i konstsömnad, som pratar om sitt möte med broderi, från de första trevande korsstygnen till att bli yrkesbrodös med mästarbrev. Följ föreläsningen live på Form/Design Centers Play-kanal den 4 november kl 16:00.

Katarina Evans är utbildad hemslöjdskonsulent på HV och har gesäll- och mästarbrev i konstsömnadsyrket. Hon har bl a arbetat som produktutvecklare inom textilindustrin och har som konsthantverkare arbetat med både egna projekt och projektsamarbeten. Sedan 2002 driver hon Studio Brieditis Evans tillsammans med Katarina Brieditis och de har gjort flera uppmärksammade hållbarhetsprojekt, bl a Do Redo och Re Rag Rug. På senare tid har de arbetat med gestaltningsuppdrag för bl a MUJI och författat häften till Hemslöjdens förlag. Evans är också lärare i formgivning och konstsömnad på Handarbetets vänners skola.

PLATS: play.formdesigncenter.com
TID: 4 nov kl. 16
ARRANGÖR: Utvalt i Syd
FÖR VEM: Alla
KOSTNAD: Gratis

DIGITAL FÖRELÄSNING: Utställningen – en mötesplats i förändring

Utvalt i Syd bjuder in Love Jönsson, museichef Rian designmuseum i Falkenberg, till en andra föreläsning i serien Tradition och förnyelse – möten. Föreläsningen blir tillgänglig under filmer här på hemsidan och på Form/Design Centers Play-kanal fr.o.m den 30 juni kl 15:00.

Att besöka en utställning betyder ofta att betrakta konstnärliga verk som är utplacerade på väggar, golv eller podier i ett rum. Men en utställning kan också vara något mer flytande, något som förändras över tid och som bjuder in besökaren att delta i pågående processer. De processbaserade utställningarna, som blivit vanligare under de senaste decennierna, ställer nya krav på både utövare och publik.

Love Jönsson är museichef på Rian i Falkenberg och har tidigare arbetat som utställningsintendent på Röhsska museet och som frilanscurator. I föredraget diskuterar han historiska och samtida exempel på olika utställningsformer och den relation mellan samlingar och utställningar som är typisk för museernas verksamhet. Han presenterar också Smyckoteket, Rians nya satsning på en samling av smycken som lånas ut till besökarna och där de som bär smyckena kan ses som aktörer i en kringvandrande utställning.

TID: 30 juni kl. 15
ARRANGÖR: Utvalt i Syd och Rian designmuseum
FÖR VEM: Alla

Utvalt presenterar juryn 2021

Vi är väldigt glada över att nu kunna presentera årets jurymedlemmar. Samtliga har gedigna erfarenheter inom områdena konsthantverk, slöjd och formgivning och de har alla på olika sätt och ur olika perspektiv intresserat sig för frågor kring handens arbete avseende kvalitet, utveckling och sammanhang.

Juryn för 2021 består av:

  • Katarina Evans – utbildad hemslöjdskonsulent på HV och har gesäll- och mästarbrev i konstsömnadsyrket.
  • Mikael Löfström – utbildad inredningsarkitekt, SIR/MSA
  • Cilla Robach – docent i konstvetenskap och arbetar som chef för Samlingsenheten på Nationalmuseum.

Läs mer om juryn här››.

KICK-OFF: Projektet Utvalt startar igen

Välkommen på kick-off den 5 mars kl 16–19 på Form/Design Center med tre inspirerande föreläsningar om hantverk och skapande med möten i fokus, samt information om projektets nyheter, presentation av ny hemsida och om kommande evenemang innan ansökan öppnar till hösten.

Utvalt i Skåne blir Utvalt i Syd 2021. Efter Utvalt i Skånes två lyckade omgångar, 2015 och 2018, vänder projektet sig denna gång till sökanden som har anknytning till alla sydlän: Skåne, Blekinge, Halland, Kronobergs, Kalmars och Jönköpings län. En spännande utvidgning med syfte att främja den handgjorda formens utveckling inom dagens formområde i hela södra Sverige.

Föreläsningar på temat Tradition och förnyelse – möten:

Silversmide för romska ungdomar
– ett samarbete mellan Romska Kulturcentret i Malmö och Skånes Hemslöjdsförbund.
Föreläsning och samtal mellan Erland Kaldaras – Romska Kulturcentret i Malmö, Annhelén Olsson – verksamhetsledare Skånes Hemslöjdsförbund och Louise Vitas – silversmed, samt Martin Kaldaras och Kevin Resblom som medverkar i projektet.

Hållbara traditioner och nya former för skapande
– hur det varit och vad som kan bli.
Föreläsning av Johanna Rosenqvist, gästprofessor i konsthantverkets teori och historia vid Konstfack samt lärare på Linnéuniversitetet.

Spontan design
– spontan design och traditionellt hantverk = Pilglas
Föreläsning av Yuki Tango, formgivare och Jonas Larsen, formgivare och konstnär som tillsammande medverkade i Utvalt i Skåne 2018 med sitt projekt Pilglas. Under 2019 fick de Region Skånes designstipendium och under året inledde de ett samarbete med modemärket Tiger of Sweden.

PLATS: Form/Design Center
TID: 5 mars kl. 16–19
ARRANGÖR: Form/Design Center
FÖR VEM: Alla
KOSTNAD: Gratis
ANMÄLAN: Anmäl dig här >> (begränsat antal platser)