Aktuellt

Syftet med Utvalt är att öka intresset för och kunskapen om konsthantverk, slöjd och formgivning idag. Projektet erbjuder, seminarier, föreläsningar, visningar och workshops, både innan och under utställningsperioderna för alla att ta del av. Dessa presenteras här tillsammans med aktuell information.

Inspirationsföreläsning: Broderimöten – en upptäcktsresa med nål och tråd.

I samband med att ansökan till Utvalt i Syd 2021 öppnar bjuder vi in Katarina Evans, mästare i konstsömnad, som pratar om sitt möte med broderi, från de första trevande korsstygnen till att bli yrkesbrodös med mästarbrev. Föreläsningen ges på Form/Design Center den 4 november kl 16:00 (anmälan krävs) eller följ livesändningen på Form/Design Centers Play-kanal.

Katarina Evans är utbildad hemslöjdskonsulent på HV och har gesäll- och mästarbrev i konstsömnadsyrket. Hon har bl a arbetat som produktutvecklare inom textilindustrin och har som konsthantverkare arbetat med både egna projekt och projektsamarbeten. Sedan 2002 driver hon Studio Brieditis Evans tillsammans med Katarina Brieditis och de har gjort flera uppmärksammade hållbarhetsprojekt, bl a Do Redo och Re Rag Rug. På senare tid har de arbetat med gestaltningsuppdrag för bl a MUJI och författat häften till Hemslöjdens förlag. Evans är också lärare i formgivning och konstsömnad på Handarbetets vänners skola.

PLATS: Form/Design Center (livesänds också på play.formdesigncenter.com)
TID: 4 nov kl. 16–18
ARRANGÖR: Utvalt i Syd
FÖR VEM: Alla
KOSTNAD: Gratis
ANMÄLAN: Anmäl dig i formuläret nedan (begränsat antal platser*)


Behöver du avboka din plats? Klicka här ›› 
 
*Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring allmänna sammankomster och begränsar antalet besökare på våra evenemang.

DIGITAL FÖRELÄSNING: Utställningen – en mötesplats i förändring

Utvalt i Syd bjuder in Love Jönsson, museichef Rian designmuseum i Falkenberg, till en andra föreläsning i serien Tradition och förnyelse – möten. Föreläsningen blir tillgänglig under filmer här på hemsidan och på Form/Design Centers Play-kanal fr.o.m den 30 juni kl 15:00.

Att besöka en utställning betyder ofta att betrakta konstnärliga verk som är utplacerade på väggar, golv eller podier i ett rum. Men en utställning kan också vara något mer flytande, något som förändras över tid och som bjuder in besökaren att delta i pågående processer. De processbaserade utställningarna, som blivit vanligare under de senaste decennierna, ställer nya krav på både utövare och publik.

Love Jönsson är museichef på Rian i Falkenberg och har tidigare arbetat som utställningsintendent på Röhsska museet och som frilanscurator. I föredraget diskuterar han historiska och samtida exempel på olika utställningsformer och den relation mellan samlingar och utställningar som är typisk för museernas verksamhet. Han presenterar också Smyckoteket, Rians nya satsning på en samling av smycken som lånas ut till besökarna och där de som bär smyckena kan ses som aktörer i en kringvandrande utställning.

TID: 30 juni kl. 15
ARRANGÖR: Utvalt i Syd och Rian designmuseum
FÖR VEM: Alla

Utvalt presenterar juryn 2021

Vi är väldigt glada över att nu kunna presentera årets jurymedlemmar. Samtliga har gedigna erfarenheter inom områdena konsthantverk, slöjd och formgivning och de har alla på olika sätt och ur olika perspektiv intresserat sig för frågor kring handens arbete avseende kvalitet, utveckling och sammanhang.

Juryn för 2021 består av:

  • Katarina Evans – utbildad hemslöjdskonsulent på HV och har gesäll- och mästarbrev i konstsömnadsyrket.
  • Mikael Löfström – utbildad inredningsarkitekt, SIR/MSA
  • Cilla Robach – docent i konstvetenskap och arbetar som chef för Samlingsenheten på Nationalmuseum.

Läs mer om juryn här››.

KICK-OFF: Projektet Utvalt startar igen

Välkommen på kick-off den 5 mars kl 16–19 på Form/Design Center med tre inspirerande föreläsningar om hantverk och skapande med möten i fokus, samt information om projektets nyheter, presentation av ny hemsida och om kommande evenemang innan ansökan öppnar till hösten.

Utvalt i Skåne blir Utvalt i Syd 2021. Efter Utvalt i Skånes två lyckade omgångar, 2015 och 2018, vänder projektet sig denna gång till sökanden som har anknytning till alla sydlän: Skåne, Blekinge, Halland, Kronobergs, Kalmars och Jönköpings län. En spännande utvidgning med syfte att främja den handgjorda formens utveckling inom dagens formområde i hela södra Sverige.

Föreläsningar på temat Tradition och förnyelse – möten:

Silversmide för romska ungdomar
– ett samarbete mellan Romska Kulturcentret i Malmö och Skånes Hemslöjdsförbund.
Föreläsning och samtal mellan Erland Kaldaras – Romska Kulturcentret i Malmö, Annhelén Olsson – verksamhetsledare Skånes Hemslöjdsförbund och Louise Vitas – silversmed, samt Martin Kaldaras och Kevin Resblom som medverkar i projektet.

Hållbara traditioner och nya former för skapande
– hur det varit och vad som kan bli.
Föreläsning av Johanna Rosenqvist, gästprofessor i konsthantverkets teori och historia vid Konstfack samt lärare på Linnéuniversitetet.

Spontan design
– spontan design och traditionellt hantverk = Pilglas
Föreläsning av Yuki Tango, formgivare och Jonas Larsen, formgivare och konstnär som tillsammande medverkade i Utvalt i Skåne 2018 med sitt projekt Pilglas. Under 2019 fick de Region Skånes designstipendium och under året inledde de ett samarbete med modemärket Tiger of Sweden.

PLATS: Form/Design Center
TID: 5 mars kl. 16–19
ARRANGÖR: Form/Design Center
FÖR VEM: Alla
KOSTNAD: Gratis
ANMÄLAN: Anmäl dig här >> (begränsat antal platser)